Access Answers to Science NCERT Class 9 Chapter 6: Tissues  (All in text and Exercise
Questions solved)

Exercise-6.1 Page: 69

1. What is a tissue?

Solution:

A tissue is defined as a cluster of cells which are similar in structure and work together to perform a particular function.

2. What is the utility of tissues in multicellular organisms?

Solution:

The use of tissues in multicellular organisms is to provide structural and mechanical strength as well as to allow division of labour.

Exercise-6.2 Page: 73

3. Name types of simple tissues.

Solution:

The types of simple tissues are as follows:

➢ Parenchyma

➢ Collenchyma

➢ Sclerenchyma

4. Where is apical meristem found?

Solution:

In plants, apical meristem are typically found at:

  • The tip of the shoot
  • Root of the plant

5. Which tissue makes up the husk of coconut?

Solution:

The Sclerenchymatous tissue, which is a type of permanent tissue makes up the husk of the coconut. These tissues causes the plant to become stiff and hard. The cells of this tissue are dead and their cell walls are thickened because of the presence of lignin.

6. What are the constituents of phloem?

Solution:

The phloem constitutes of the following four elements, they are:

➢ Sieve tube

➢ Companion cells

➢ Phloem parenchyma

➢ Phloem fibres

Exercise-6.3 Page: 77

7. Name the tissue responsible for movement of our body.

Solution:

Two tissues jointly are responsible for the movement of our body, namely:

➢ Muscular tissue

➢ Nervous tissue

8. What does a neuron look like?

Solution:

A neuron is a nerve cell consisting of the cell body with a nucleus and cytoplasm from which a long and thin hair like structure emerges. Every neuron has one elongated part known as the axon, and several short and small branched structures known as dendrites. A single neuron can even be a meter long.

tissues class 9

9. Give three features of cardiac muscles.

Solution:

The cardiac muscles are specialized tissues that are evolved to pump blood throughout the body.

The following are the features of the cardiac muscles:

➢ They are cylindrical in shape.

➢ Striated muscle fibers.

➢ They are uninucleated and branched.

➢ These muscles are involuntary in nature.

10. What are the functions of areolar tissue?

Solution:

Areolar tissues are typically observed in animals. They are connective tissues and are found in between skin and muscles. They are also located around blood vessels and nerves and are present in the bone marrow. The space inside the organs is filled with these tissues. They support the delicate internal organs and assist in tissue repair in case of damage.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *