NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 4 Chemical Bonding and Molecular Structure

NCERT TEXTBOOK QUESTIONS SOLVED

Question 1. Explain the formation of a chemical bond.
Answer: According to Kossel and Lewis, atoms combine together in order to complete their respective octets so as to acquire the stable inert gas configuration. This can occur in two ways; by transfer of one or more electrons from one atom to other or by sharing of electrons between two or more atoms.

Class 11th Chemical Bonding and Molecular Structure
Class 11th Chemical Bonding and Molecular Structure

Question 5. Define Octet rule. Write its significance and limitations.
Answer: Octet rule: Atoms of elements combine with each other in order to complete their respective octets so as to acquire the stable gas configuration.
Significance: It helps to explain why different atoms combine with each other to form ionic compounds or covalent compounds.
Limitations of Octet rule:

  • According to Octet rule, atoms take part in chemical combination to achieve the configuration of nearest noble gas elements. However, some of noble gas elements like Xenon have formed compounds with fluorine and oxygen. For example: XeF2, XeFetc.
    Therefore, validity of the octet rule has been challenged.
  • This theory does not account for shape of molecules.

Question 6. Write the favourable factors for the formation of ionic bond.
Answer:

  1. Low ionization enthalpy of metal atoms
  2. High electron gain enthalpy of non-metal atoms
  3. High lattice enthalpy of compound formed.
Class 11th Chemical Bonding and Molecular Structure

Question 9. How do you express the bond strength in terms of bond order?
Answer: Bond strength is directly proportional to the bond order. Greater the bond order, more is the bond strength.

Question 10. Define the bond-length.
Answer:  Bond-length: It is the equilibrium distance between the nuclei of two bonded atoms in a molecule. Bond-lengths are measured by spectroscopic methods.

Class 11th Chemical Bonding and Molecular Structure
Class 11th Chemical Bonding and Molecular Structure

Question 16. Write the significance/applications of dipole moment.
Answer: 

  • In predicting the nature of the molecules: Molecules with specific dipole moments are polar in nature and those of zero dipole moments are non-polar in nature.
  • In the determination of shapes of molecules.
  • In calculating the percentage ionic character.

Question 17. Define electronegativity. How does it differ from electron gain enthalpy?
Answer:  Electronegativity: Electronegativity is the tendency of an atom to attract shared pair of electrons. It is the property of bonded atom.
Whereas, electron gain enthalpy is the tendency of an atom to attract outside electron. It is the property of an isolated atom.

Class 11th Chemical Bonding and Molecular Structure

Question 21. Apart from tetrahedral geometry, another possible geometry for CH4 is square planar with the four H atoms at the comers of the square and the C atom at its centre. Explain why CH4 is not square planar?
Answer: According to VSEPR theory, if CH4were square planar, the bond angle would be 90°. For tetrahedral structure, the bond angle is 109°28′. Therefore, in square planar structure, repulsion between bond pairs would be more and thus the stability will be less.

Question 22. Explain why BeH2 molecule has a zero dipole moment although the Be—H bonds are polar.
Answer: BeH2is a linear molecular (H—Be—H), the bond angle = 180°.
Be—H bonds are polar due to difference in their electronegativity but the bond polarities cancel each other. Thus, molecule has resultant dipole moment of zero.

Question 23. Which out of NH3 and NF3 has higher dipole moment and why?
Answer: In NH3 and NF3, the difference in electronegativity is nearly same but the dipole moment of NH3 = (1.46D) For Example, NH3 = (0.24D)
In NH3, the dipole moments of the three N—H bonds are in the same direction as the lone pair of electron. But in NF3, the dipole moments of the three N—F bonds are in the direction opposite to that of the lone pair. Therefore, the resultant dipole moment in NH3 is more than in NF3.

Question 24. What is meant by hybridisation of atomic orbitals? Describe the shapes of sp, sp2, sp3 hybrid orbitals.
Answer:  Hybridisation: It is defined as the process of intermixing of atomic oribitals of slightly different energies to give rise to new hybridized orbitals having equivalent energy and identical shapes.
Shapes of Orbitals:
sp hybridisation: When one s-and one p-orbital, intermix then it is called sp-hybridisation. For example, in BeF2, Be atom undergoes sp-hybridisation. It has linear shape. Bond angle is 180°.
sphybridisation: One s-and two p-orbitals get hybridised to form three equivalent hybrid orbitals. The three hybrid orbitals directed towards three corners of an equilateral triangle. It is, therefore, known as trigonal hybridisation.
sp3 hybridisation: One s-and three p-orbitals get hybridised to form four equivalent hybrid orbitals. These orbitals are directed towards the four corners of a regular tetrahedron.

Question 25. Describe the change in hybridisation (if any) of the Al atom in the following reaction.  AlCl3 + Cl ——> AlCl4- .
Answer: Electronic configuration of 13Al = 1s2 2s2 2p6 3s1 3px13py1
(excited state)
Hence, hybridisation will be SP2
In AlCl4, the empty 3porbital is also involved. So, the hybridisation is sp3 and the shape is tetrahedral.

Question 26. Is there any change in the hybridisation ofB and N atoms as a result of the following reaction ?  BF3 + NH3 ——-> F3 B.NH3
Answer: In BF3, B atom is sp2 hybridised. In NH3, N is sphybridised.
After the reaction, hybridisation of B changes from sp2 to sp3.

Class 11th Chemical Bonding and Molecular Structure
Class 11th Chemical Bonding and Molecular Structure
Class 11th Chemical Bonding and Molecular Structure

Question 33. Explain the formation of H2 molecule on the basis of valence bond theory.
Answer: Let us consider the combination between atoms of hydrogen HA and HB and eA and eB be their respective electrons.
As they tend to come closer, two different forces operate between the nucleus and the electron of the other and vice versa. The nuclei of the atoms as well as their electrons repel each other. Energy is needed to overcome the force of repulsion. Although the number of new attractive and repulsive forces is the same, but the magnitude of the attractive forces is more. Thus, when two hydrogen atoms approach each other, the overall potential energy of the system decreases. Thus, a stable molecule of hydrogen is formed.

Question 34. Write the important conditions required for the linear combination of atomic orbitals to form molecular orbitals.
Answer:

  • The combining atomic orbitals should have comparable energies.
    For example, Is orbital of one atom can combine with Is atomic orbital of another atom, 2s can combine with 2s.
  • The combining atomic orbitals must have proper orientations. So that they are able to overlap to a considerable extent.
  • The extent of overlapping should be large.
Class 11th Chemical Bonding and Molecular Structure
Class 11th Chemical Bonding and Molecular Structure
Class 11th Chemical Bonding and Molecular Structure
Class 11th Chemical Bonding and Molecular Structure
Class 11th Chemical Bonding and Molecular Structure

MORE QUESTIONS SOLVED

I. Very Short Answer Type Questions
Question 1. How is bond order related to the stability of a molecule?
Answer: Higher the bond order, greater is the stability.

Question 2. Write the type of hybridisation involved in CH4,C2Hand C2H2.
Answer: CH4= sp3
C2H4 = sp2
C2H2 = sp

Question 3. Out of sigma and Π  bonds, which one is stronger and why?
Answer: sigma-bond is stronger. This is because sigma-bond is formed by head-on overlapping of atomic orbitals and Π bond is formed by side wise overlapping.

Question 4. Write the Lewis dot symbols of the following elements and predict their valencies. (i) Cl (ii) P
Answer:

Question 8. What is meant by bond pairs of electrons?
Answer: The electron pairs involved in the bond formation are known as bond pairs or shared pairs.

Question 9. Which of the following has larger bond angle in each pair?
(i) CO2, BF3 (ii) NH3, CH4
Answer: (i) CO2 (ii) CH4

Question 10.  Arrange the following, according to increasing covalent nature.
NaCl, MgCl2, AlCl3
Answer: NaCl < MgCl2 < AlCl3

Question 11. Define covalent bond according to orbital concept?
Answer: Covalent bond can be formed by the overlap of the orbitals belonging to the two atoms having opposite spins of electrons.

Question 15. State the types of hybrid orbitals associated with (i) P in PCland (ii) S in SF6
Answer: (i) sp3d of P in PCl5 (ii) sp3dof S in SF6

Question 16. Why Nis more stable than  O2? Explain on the basis of molecular orbital theory.
Answer: Bond order of N2 (= 3) is greater than that of O2 (= 2).

Question 17. How is bond order related to bond length of a molecule?
Answer:  Bond length is inversely proportional to bond order.

Question 18. Out of bonding and antibonding molecular orbitals, which one has lower energy and which one has higher stability?
Answer: Bonding molecular orbital has lower energy and higher stability.

Question 19. Define antibonding molecular orbital.
Answer: The molecular orbital formed by the subtractive effect of the electron waves of the combining atomic orbitals, is called antibonding molecular orbital.

Question 20. Name the two conditions which must be satisfied for hydrogen bonding to take place in a molecule.
Answer: (i) The molecule should contain highly electronegative atom like hydrogen atom. (ii) The size of electronegative atom should be small.

II. Short Answer Type Questions
Question 1.What is an electrovalent (or ionic) bond? Explain its formation with two examples.
Answer: When a chemical bond is formed by the complete transfer of electrons from one atom to another, so as to complete their outermost shell and therefore, aquire the stable noble gas configuration, the bond formed is called ionic bond or electrovalent bond. ‘
For Example,

Question 8. What are the main postulates of Valence Shell Electron Pair Repulsion (VSEPR) theory?
Answer: 

  •  The shape of a molecule depends upon the no. of electron pairs around the central atom.
  • There is a repulsive force between the electron pairs, which tend to repel one another.
  • The electron pairs in space tend to occupy such positions that they are at maximum distance so, that the repulsive force will be minimum.
  • A multiple bond is treated as if it is single bond and the remaining electron pairs which constitute the bond may be regarded as single super pair.

Question 9. Define bond order. How is it related to the stability of a molecule?
Answer: Bond order is defined as half of the difference between the number of electrons present in bonding and antibonding molecular orbitals.
Bond order (B.O.) = 1/2[Nb – Na ] z
If the bond order is positive (Nb > Na), the molecule or ion will be stable. If it is negative (Nb < Na)the molecule or ion will be unstable.

Question 10. Explain the diamagnetic behaviour of Pmolecule on the basis of molecular orbital theory.
Answer:

Question 2. (a) Define dipole moment. What are the units of dipole moment?
(b) Dipole moment values help in predicting the shapes of covalent molecules. Explain.
Answer: (a)Dipole moment: In a polar molecule, one end bears a positive charge and the other has a negative charge. Thus, the molecule has two poles with equal magnitude of the charges. The molecule is known as dipolar molecule and possesses dipole moment.
It is defined as the product of the magnitude of the positive or negative charge and the distance between the charges. µ (dipole moment) = q x d
SI unit of dipole moment is coulomb metre (m) or Debye.
(b)The dipole moment values are quite helpful in determining the general shapes of molecules.
For molecules with zero dipole moment, shapes will be either linear or symmetrical. For Example. BeF2 CO2etc. Molecules that possess dipole moments, their shape will not be symmetrical.

Question 3. Discuss the orbital structures of the following molecules on the basis of hybridisation, (i) BH(ii) C2H2
Answer:

Class 11th Chemical Bonding and Molecular Structure
Class 11th Chemical Bonding and Molecular Structure
Class 11th Chemical Bonding and Molecular Structure

Related link you must like:-

HVAC Course

CBSE Study Material

Study material for Competition Exam

Interview Question

Career Option

Spoken English

CBSE Website

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *